M B S R
Mindfulness Based Stress Reduction
Mindfulness per a la Reducció d'Estrès

Què es l'estrès?

L’estrès ha estat definida com la malaltia del segle XXI. La difusió d’estats d’ansietat, i estrès i el malestar que s’origina, ha anat creixent en els últims anys, amb un impacte notable en l’esfera laboral i professional, degut també a l’arribada de la pandèmia.
Però que és l’estrès?

El nostre organisme està programat per a defensar-se d’amenaces i perills, i per a garantir la seva supervivència. L’evolució de l’ésser humà ha consolidat mecanismes d’alerta i defensa mitjançant reaccions immediates i inconscients que assegurin unes condicions fisiològiques ideals per a protegir-nos. 

Lluitar i fugir són mecanismes de supervivència natural governats pel sistema simpàtic del nostre cervell i estimulats davant la percepció d’un risc real o potencial.

Avui dia no ens enfrontem a un depredador per a defensar-nos i ho fem principalment enfront de perills, amenaces i demandes de tipus psicosocial com a acomiadaments, situacions financeres, ruptures matrimonials, pressió en el treball, etc., i malgrat tot la reacció de l’organisme continua sent la mateixa. 

La ment percep l’amenaça psicosocial com si fos un perill físic real, així que origina un mecanisme de lluita o fugida igual, amb una diferència, no hi ha a on fugir ni contra qui lluitar. És aquí on s’origina l’estrès i el desgast.

Els perills mentals són molt més perseverants i passen factura a l’organisme.

MBSR - El Programa de Mindfulness per a la Reducció d'Estrès

L’acostament a la reducció de l’estrès basat en mindfulness, és una actuació psicoeducativa, en la qual cada un@ actua sobre les causes d’estrès de manera interactiva, utilitzant diferents estratègies. Aprenem a gestionar les situacions passant d’una reacció inconscient a una resposta conscient. El nostre programa està basat en el programa MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) i es tracta d’una intervenció orientada a reduir l’estrès i l’ansietat, utilitzant dinàmiques basades en el mindfulness.

John Kabat-Zinn, biòleg molecular, va crear aquest programa el 1979 en el Memorial Medical Center Universitat de Massachusetts (els EUA) per a tractar a persones que patien de dolor crònic o pacients que tenien alts nivells d’estrès i ansietat. Buscant fugir dels tractaments farmacològics convencionals que no donaven els resultats esperats, va desenvolupar un complet programa en el qual conflueixen una visió oriental mil·lenària de la salut, amb amplis coneixements moderns de la medicina occidental. Consisteix en una intervenció que s’incorpora en l’àmbit de la medicina ment-cos, amb caràcter complementari i participatiu.

Avui dia el MBSR representa el programa de mindfulness amb major difusió a nivell mundial, i sobretot ell que major suport científic ha guanyat, acumulant més de 4.000 estudis i evidències científiques en els últims 30 anys.

MINDFULNESS, ANSIETAT I MEDICAMENTS

Un estudi molt recent, publicat al novembre 2022 en la prestigiosa revista científica JAMA Psychiatry mostra els resultats obtinguts comparant el consum de Escitalopram amb l’eficàcia d’un programa de reducció de l’estrès basat en Mindfulness (MBSR) en una població de 276 persones amb diagnòstic d’ansietat. La reducció de l’estrès basada en l’atenció plena va ser una opció de tractament molt ben tolerada amb una eficàcia comparable a un medicament de primera línia per a pacients amb trastorns d’ansietat.

Un programa de Mindfulness de 8 setmanes de durada aconsegueix els mateixos efectes en la reducció de l’ansietat que la presa del medicament durant el mateix temps. Tractar estats d’estrès d’ansietat recorrent a pastilles i medicaments és senzill (per molt que coneguem els possibles efectes secundaris), però tal vegada es desconeixen els efectes positius associats a la meditació i a un entrenament constant que afavoreixi el desenvolupament d’hàbits més saludables d’autocura.

Mantenir la constància de la pràctica individual no és tan senzill. A través d’un programa de MBSR entrenem i acompanyem aquesta força de voluntat tan necessària per a seguir endavant, i que no sempre estem disposats a alimentar, perquè subjectes als mecanismes automàtics i reactius de la nostra ment.

Totes les coses que realment importen,
la bellesa, l'amor, la creativitat, la diversió i la pau interior
sorgeixen més enllà de la ment

MINDFULNESS I EMBARÀS

Un altre estudi molt recent, realitzat a Barcelona amb 1200 dones i publicat en la revista de Medicina JAMA, ha demostrat per primera vegada que el creixement del fetus pot millorar-se aplicant uns canvis en l’estil de vida de la dona embarassada a través de l’exercici del Mindfulness, S’han arribat a demostrar 2 aspectes fonamentals:

1) Es pot millorar la salut del bebè amb una reducció d’entre el 29 i el 36% dels bebès nascuts amb baix pes, intervenint d’una banda en la dieta de la mare i d’altra banda rebaixant el seu nivell d’estrès amb una intervenció de Mindfulness basada en MBSR.

2) Es pot millorar la salut de les mares reduint també les complicacions de la gestació, com la preeclampsia o la mort perinatal. “Les embarassades del grup de control van tenir una incidència del 26,2% de problemes i el percentatge es va reduir de manera significativa en els grups de dieta mediterrània (18,6%) i mindfulness (19,5%).

Com es desenvolupa el programa?​

El programa consta de 28h de formació directa a través de 10 sessions:

 • 1 sessió orientativa inicial (gratuïta)
 • 8 sessions amb periodicitat setmanal
 • 1 dia complet d’entrenament de 8 hores en format de retir a partir de la sisena setmana.

Les sessions es basen en l’aprenentatge gradual i experiencial, on el coneixement procedeix de l’observació i prendre consciència per un@ mateix@.

Les sessions són principalment pràctiques i inclouen breus elements teòrics que introdueixen al funcionament de la ment i als elements associats a l’estrès. Alternem pràctiques guiades de meditació mindfulness i ioga, amb rondes de diàleg i indagació en grups de dos o més persones.

L’aspecte pràctic del programa es duu a terme mitjançant pràctiques formals diàries a casa de 45 minuts i pràctiques informals a desenvolupar durant el dia a dia.mateix

Programa de les sessions

 1. Session 1 – Practicant Atenció plena – Què és el Mindfulness?
 2. Session 2 – Percepcions de la realitat
 3. Session 3 – El Poder de les Emocions
 4. Session 4 – Qué és la reacció de l’Estrès?
 5. Session 5 – Respondre o Reaccionar a l’Estrès?
 6. Session 6 – Comunicació conscient
 7. Dia intensiu – El poder del Silenci
 8. Session 7 – Gestió del temps
 9. Session 8 – Integració a la vida

A qui va dirigit i quins beneficis aporta?

El programa no requereix cap coneixement ni pràctica prèvia i es dirigeix a tota mena de persona en edat adulta:

 • que estigui travessant una situació d’estrès o malestar i vulgui aprofundir les eines que aporta el mindfulness;
 • que vulgui incorporar el mindfulness en la vida diària, adquirint coneixements útils per a desenvolupar una ment bella, sana i eficaç;
 • que vulgui millorar l’eficàcia de la gestió de situacions diàries complexes i desafiadores, tant a l’àmbit personal, com a laboral;
 • que vulgui aprofundir la pràctica de la meditació i adquirir coneixements avançats per a enfortir hàbits saludables en la vida diària;
 • que estigui interessada a formar-se com a Instructor; el programa no habilita a l’ensenyament de Mindfulness o de MBSR, però la participació a un programa MBSR és el primer pas requerit dins de l’itinerari per a instructors;
 • que tingui la sensació de “haver perdut el control no sols del seu cos, sinó de tota la seva vida” (Kabat-Zinn, 1990).

El programa es configura com un entrenament de la ment, en el qual ensinistrem el nostre cervell a parar atenció plena a tots els aspectes de les nostres vides. La meditació és l’eina que utilitzem per a entrenar aquesta capacitat.

IMG-20211120-WA0014
Gràcies a aquest entrenament perseguim una sèrie de poderosos beneficis:
 
 • aconseguir una visió més clara d’aspectes de la vida que ens passen a cada moment
 • adoptar comportaments més adaptatius per a resoldre els reptes de cada dia
 • rebaixar el nivell d’estrès i ansietat
 • promoure l’autocura i la participació en la pròpia salut
 • reduir les escales d’alteració emocional, hostilitat i somatització
 • alliberar-se de la “rumiació” (aquest tren de pensaments obsessius que solen segrestar-nos) i estar més presents en les nostres vides
 • adquirir major consciència dels patrons mentals, emocionals i de conducta
 • aprendre a gestionar les emocions, agradables o desagradables
 • aprendre a generar un espai entre l’estímul i la resposta, per a possibilitar noves i creatives respostes, en comptes de reaccionar
 • la pràctica del mindfulness aconsegueix activar àrees del cervell que estaven adormides, desenvolupant obertura mental, empatia, compassió, gratitud, la sorpresa i la desafecció.

Informació Pràctica

Necessites més informació?
Participa en la sessió orientativa gratuïta o reserva la teva plaça