Els beneficis d’un retir

Els beneficis d'un retir

retiro mindfulness meditación consciencia corporal chikung yoga y baños de bosque

Que realitzar activitats orientades a cura del cos, al descans, a trobar calma i al contacte amb la natura, és beneficiós i recomanable per a la salut, és una cosa que tots i totes acceptem com una realitat inqüestionable.

Molts de nosaltres, practicants de diferents disciplines com el ioga, el txikung, o la meditació, entre altres, coneixem beneficis addicionals que van més enllà de la salut en termes generals i que incideixen en l’autoconeixement, el cultiu d’un determinat estat mental, la gestió de les emocions i els pensaments, el desenvolupament de l’equanimitat i la millora en la relació amb nosaltres mateix@s i amb els altres.

També comença a ser conegut el fet que la ciència hagi demostrat com influeix la meditació i el mindfulness en la regulació de l’estrès o com permeten la reconfiguració neuronal d’unes certes parts del cervell, que gràcies a la neuroplasticidad, canvien i desenvolupen noves rutes neuronals després de la incorporació d’una pràctica regular de meditació al dia.

 

El que no és de domini públic i que avui volem compartir amb vosaltres, és el fet que hi ha noves recerques científiques que ha demostrat que dur a terme un retir, en el qual s’incorpora aquest tipus d’activitats i es duu a terme la seva pràctica de forma continuada durant una sèrie de dies consecutivament, impacta directament en el sistema immunitari, potenciant l’expressió de multitud de gens relacionats amb aquest.

Investigadors estatunidencs de la Universitat de Florida han realitzat el primer estudi genòmic de l’impacte d’un programa de retir basat en ioga, meditació, silenci i menjar vegà, denominat Inner Engeneering (Enginyeria Interior).

Segons el doctor Vijayendran Chandran, professor de pediatria i neurociència de la Facultat de Medicina de Florida, “múltiples gens relacionats amb el sistema immunitari es van activar dràsticament després de les pràctiques d’enginyeria interior”.

Després de realitzar proves de sang als participants abans i en finalitzar el programa, es va descobrir una major activitat de fins a un total de 220 gens que estan en relació directa amb el sistema immunitari i la resposta d’aquest. Entre ells, existia un augment d’activitat en 68 gens que tenen un paper clau en la resposta antivírica i anticancerígena. Així mateix, l’augment de l’activació dels gens relacionats amb l’interferó (conjunt de glicoproteïnes secretades i produïdes per les cèl·lules davant la presència de diversos patògens, com a bacteris i virus) posava de manifest el reforç de la capacitat de resposta immune, ja que l’escassetat d’aquestes proteïnes inhibeix la resposta contra els virus.

Si a aquesta informació i resultats tan espectaculars, afegim els beneficis que produeixen sobre la salut els banys de bosc i dels quals hem parlat en articles anteriors (reducció de l’hormona de l’estrès (cortisol), millora del ritme cardíac, millora de la conciliació del somni, i especialment la millora del sistema immune per l’augment de les cèl·lules NK de caràcter anticancerigen), o els resultats de l’exposició a olis essencials i aromes naturals de la qual us parlarem en un futur article, ens queda clar per què tots els programes que incorporen meditació, mindfulness, consciència corporal sobre la base de ioga o a altres disciplines com el txikung, experiències en la natura com els banys de bosc, olis essencials i una alimentació sana i saludable són la millor eina per a invertir en salut, per a millorar el sistema immune, combatre malalties i per a trobar el propi benestar.

Quan totes aquestes activitats es duen a terme durant un període de temps continuat, en cursos o retir de diversos dies, suposa per tant una recàrrega d’energia per a organisme, un desenvolupament sense igual del sistema immunitari i una experiència de gaudi que deixa empremta.

 

A asTara som conscients de tots els beneficis que aporten aquest format de cursos i retirs de diversos dies, on experimentar un procés guaridor, renovador i de recuperació de l’equilibri i el benestar. Durant anys els hem viscut com a participants i és per això que els duem a terme des de asTara, incorporant totes aquelles línies de treball que estan directament relacionades entre si, i que en molts casos nosaltres no hem experimentat de manera integral en un mateix programa.

Les experiències compartides en els nostres retirs de Natura Interior durant l’any passat van ser molt especials i enriquidores, creant-se una energia molt especial que tots vam poder portar-nos a casa com un tresor. Tenim clar que són experiències renovadores i que suposen per a molta gent un punt d’inflexió, així que ens hem animat a portar-los a altres comunitats per a poder compartir amb més persones i en altres llocs una experiència tan gratificant i que compta amb el reconeixement de les persones que han gaudit d’aquests. Durant el 2021 duem a terme retirs de cap de setmana a les regions de Catalunya i Castella-la Manxa-Andalusia, que enguany arribaran també a Castella i Lleó i Comunitat Valenciana.

Descobreix el pròxim curs-retiro que realitzarem prop de tu, i regala’t una experiència que com has pogut comprovar en l’article d’avui, tindrà un efecte curatiu i restaurador i que és la millor medicina per a qualsevol procés físic, mental i/o emocional. Gaudiràs enormement de la natura i de la connexió amb tu mateix. 

Així mateix, els ensenyaments, dinàmiques i espais de relació, intimitat i bona energia que es comparteixen entre el conjunt de participants, converteix aquesta activitat en un regal també per a l’ànim.

Feu un comentari